2018. január 31., szerda

India újratöltve - Delhi

Ma végre kialudtuk magunkat, 9 után keltünk fel. Rendesen reggeliztünk, ami azt jelenti, hogy én a sajtos omletten kívül ettem pl. aloo onion parath-t, pav-ot, bhaji-t és upma-t. Valahogy nem ragadnak a kaják nevei...

Reggeli
Aztán elindultunk a Connaught térre kávézni, innen pár kép:

Újdelhi vasútállomás, jártunk itt egy párszor
Ezen a képben semmi furcsa nincs
És ezen sem
Majd elmentünk a CCCI mal-ba (amit előzőleg CCA-nak írtam...). Ezt javasolta mindenki, hogy több szinten mindent lehet kapni, olcsó mert nincs adó, kormányzati üzlet. Hát, lehet, hogy nincs adó, de egy szőnyeg 850 dollár, vagy egy Ganesh szobor 8000 rúpia. Értem én, hogy ebből kell alkudni, és persze szőnyeget sem kívánunk hazavinni (megjegyzem nem akadály a repülő, mert elküldik FedEx-el...), de ez akkor is nagyon drága. Körülnéztünk, megköszöntük.

Visszamentünk a hotelba, ahova eljött Raghav, az egyik indiai volt kollégám.


Együtt ebédeltünk, sokat beszélgettünk. Egy órára van a munkahelye Delhitől, kedves volt tőle, hogy szánt ránk időt. És meghívott ebédelni, ragaszkodott hozzá, hogy ő fizet. Innen is köszönjük még egyszer!

Ebéd
Amit viszont bevállaltunk, az a joghurt. Erősen nem ajánlott külföldiként joghurtot inni itt. A múltkor ki is hagytuk. Nem mint ha bármi gond lenne vele, teljesen rendben van, csak olyan kultúrák vannak benne amihez a mi gyomrunk nincs edződve. Maradjunk annyiban, hogy baj lehet belőle... Pedig Detti sokszor mondta, hogy mennyire kipróbálná a lassi-kat (joghurt alapú ital különböző ízesítésekkel). Amire csak annyit mondtam, hogy rajta áll, ha bevállalja, csinálja, de én kihagyom. Erre Raghav megjelent a desszerttel, két édességgel és két pohár lassi-val. Néztünk, hogy most mi legyen. Baromira megkóstoltuk volna mindketten. Végül rábólintottunk, lesz a mi lesz. Az egyiket megitta Raghav, a másikat mi. Megjegyzem eszméletlenül jó volt!!

Desszert
Raghav segített még metró kártyát venni, aztán elköszönt. Metrózni majd akkor fogunk, ha visszajövünk Delhibe. Mert holnap elrepülünk Kalkuttába (legjobbkor próbáltuk ki a joghurtos cuccot, max kibérelem az egyik wc-t a repülőn az egész útra...).

És hogy kis kultúra is legyen a napban, elindultunk a Red Fort-hoz autoriksával.




Mustafa, de a zászló nem magyar csak annak látszik
A Fort persze ma is zárva volt. De ezt most a riksás nem közölte előre, lehet azért, mert lealkudtam a fuvardíjat a felére. Jól is tette, mert az erőd mellett épp volt egy fesztivál, a Bharat Parv, ami a köztársaság ünnepének a része és ez volt a zárónap. Fémdetektoros kapun lehetett bemenni, majd motozás, a hátizsákot pedig átvilágították. Pont mnt a metró bejáratánál, oda is ilyen procedúrán keresztül lehet csak lejutni.

Red Fort
Érdekes volt a fesztivál. Rögtön az első fél óra alatt vagy harminc selfie-n voltunk túl, már arra is gondoltam, hogy pénzt kellene érte kérni :-). Jöttek egyesével, baráti társaságok, családok, volt akinek a gyerekével kellett fotózkodni, de olyan is volt, hogy Dettit lányok rohanták le. Amikor a színpad előtt álltunk, akkor valaki odajött, és ez annyira tetszett a többieknek, hogy komplett sor alakult ki. Tényleg pénzt kellene érte kérni, kijönne nullásra az út...


Szóval tök jó volt a hangulat, az egész az erőd lábánál húzódott egy hatalmas területen ami meglepően tiszta volt. A különböző államoknak saját standjaik voltak, külön az árusoknak és külön az ételeknek. Ezen kívül tipikus indiai motívumok voltak kiállítva és persze színpad, zene, tánc ahogy kell.


Gandhi



Kipróbáltunk egy keralai édességet is.


Persze ilyen helyen enni sem feltétlenül az ajánlott kategória, de a lassi után már úgyis mindegy. Detti vett kókuszdiót, olyat aminek csak a levét lehet meginni. Finom, de én nem leszek függő.

Egészen sok időt töltöttünk a fesztiválon, rendesen ránk is sötétedett. Így a végén volt még egy kis esti autoriksázás is.




Végül a szálláson még megettük a két nappal ezelőtt vett papaya-t.


Sokadik "lehet nem a legjobb ötlet" kategória, de ma már összeettünk úgyis annyi mindent, hogy belefér. Egy szó mint száz, ha holnap bef*sunk, fogalmunk nem lesz, hogy mitől... Hogy ennek a valószínűségét mérsékeljük, mindketten meghúztuk rendesen a pálinkásüveget.

Az időről még nem is írtam. Napközben olyan 20-22 fok van. Teljesen jó ha van hozzá napsütés is. Este már kicsit hűvösebb, de egy vékony kabát elég. A legmelegebb eddig Agrában volt. Ott a Fort-ban és a Mini Taj Mahal-nál alig lehetett megmaradni ha a fehér márványt sütötte a nap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése