2020. június 26., péntek

Kéktúra - Part1 Day0

Indulj el egy úton...

És igen! 1,5 év után végre eljött a nulladik nap, holnap elindulunk kéktúrázni. Ez még egy tavalyi terv volt, talán említettem is az ázsiai körút egyik bejegyzésében. De tavaly nyáron nem tudtunk nekivágni. Így utólag azt mondom, szerencsére. Nagy beégés lett volna... Most sem garantált a siker, de az esélyek sokkal jobbak. Kezdődik az első rész, 15 nap alatt közel 300 km megtétele a cél. Mindezt hátizsákkal, full nomádban. Na jó, csak majdnem full nomádban.

Honnan jött az ötlet?
Szeretek motorozni, szeretek repülni és úgy világot látni, de új típusú élményeken gondolkoztam. 2018 decembere lehetett amikor is Feri barátomnak feltettem a kérdést, hogy lenne-e kedve egy nagyobb gyalogtúrához. Ferinek felcsillant a szeme: 'végre egy hülye' :) Onnantól sokat beszéltünk a tervről, azt nagyon hamar leütöttük, hogy a Kéktúrának vágunk neki. Mivel tél volt, megalkottuk a kanapé túrázás fogalmát. Ehhez venni kell sört és rendelni kell pizzát. Majd leülni a kanapéra, és youtube-os túrázós videók nézegetése közben kell okoskodni. És persze tolni be a pizzát és a sört. Majdnem minden hétvégére jutott ebből. Néztük milyen cuccokat vesznek mások (hátizsák, sátor, cipő, ruha, kaja, stb.), mire kell figyelni, mit hogyan csinálnak, röhögtünk rajtuk hogy milyen bénák. Bezzeg majd mi... Mi profik vagyunk!

Az eredeti terv az volt, hogy megcsináljuk a Kéktúra nyugati szakaszát egyben. Kb. 600 km négy hét (egyészen pontosan 30 nap) alatt. Kivillamosozunk Hűvösvölgybe és elindulunk az Írott-kőhöz. Be kell szerezni pár dolgot, hátizsák, sátor, hálózsák, stb, nem nagy ügy. Kell vinni kaját is. Ja. Meg sört. Nem, az nehéz, vigyünk inkább pálinkát. Oké. Pikk-pakk kiszámoltuk azt is, hogy mennyit kell menni naponta: 600 km, 30 napunk van. Mennyi pihenőnap legyen? Mondjuk 5. Zsír. A végén kell egy nap hazajutni. Ja. Maradt 24, 600 km, azaz 25 km-t per nap átlagban. Pipa. Következő kérdés... Tök jól haladunk :) Tavaszra tökéletesen ment a fejben túrázás.

És akkor jött a valóság, mert tavaly azért sikerült pár napos teszt túrákat tenni. A leghosszabb 110 km volt, 4 nap alatt. Ami után napokig alig tudtam járni. Ferinek meg két nap után vízhólyagos volt a lába. Nem volt nehéz rájönni, hogy fullba toltuk a kretént... 600 km egybe, persze. Max fejben :) Úgy egyébként nekem megy 1200 is :) Egy szó mint száz, ezzel a felkészüléssel a táv feléig sem jutottunk volna. Elmélet és gyakorlat csak elméletben ugyanaz...

A terven sokat finomítottunk, a legfontosabb, hogy kétfelé szedtük. 2x2 hét alatt tervezzük megütni a nyugati szakaszt. Most az első részében Nagyvázsonyig szeretnénk eljutni. És nem végig nomádban, kb. 5 naponta rendes szállás a terv. Optimalizáltunk a felszerelésen is.

Ugyanakkor volt olyan része is a felkészülésnek amit jól csináltunk. A túracuccoknál minden a grammokról szól (a funkció mellett persze), és durván rámentünk a grammokra már az elején. Mindenből ultrakönnyűt és profit vettünk. A határ persze a csillagos ég, van pl. 1,3 kg-os sátor 40e Ft-ért Kínából, és van 540 grammos 250e-ért az USA-ból. Az enyém 1,3 kg-os...

De mindegy milyen profi cuccot veszel, kondit nem adnak mellé. Ahogy a fejben túrázás sem növeli az állóképességet. Ráadásul most itt volt ez a covid-os bezártság, na az sem sokat segített. Azért valamennyit készültem, volt pár egynapos ~30 km-es felkészítő túra, bringáztam, sokat sétáltam. Meglátjuk mire lesz elég. Az is kérdés, hogy mennyire fogja bírni a térdem, és főleg a derekam. Hamarosan minden kiderül.

Igyekszem majd minden nap írni pár sort, mi történt az adott napon, hogy haladunk, hogy érzem magam, mit eszek, de bemutatom majd a felszerelést is.

Holnap start! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése