2023. május 6., szombat

Tunézia - Algéria: Constantine

A hotelunk pazar volt, hatalmas szoba, kényelmes ágy, tiszta, motorok zárt helyen, a római kori romok szomszédságában. De a reggeli csak hajszálnyival volt jobb mint tegnapi lepattant hotelban. Valahogy ebben nem erősek. Na mindegy, majd veszünk az út mellett valamit.

Elindultunk a Ghoufi kanyonhoz. Az oda vezető út lenyűgöző. Már ami a tájat illeti. Az út kanyargós, nincsenek kátyúk, eddig hibátlan. De valami brutál csúszós az aszfalt. Nem csak itt, ezt már tegnap is írtam. Nem tudom, hogy miért, mi lehet benne vagy épp mi nincs benne, de belegondolni is rossz, hogy milyen lehet esőben. Mert ez szárazon olyan, mint egy normál aszfalt esőben. Vagy inkább annál is kicsit rosszabb. Iszonyat jó lenne motorozni rajta, döntögetni a kanyarokat, de nem lehet. A tapadás a lényeg, kell gyorsításnál, fékezésnél, a motor bedöntésénél. De nincs. Így viszont elvész az élvezet. Ma egy visszakapcsolásnál csúsztam meg, arrébb ment a motor hátulja egy 20 cm-t egy kanyar bejáratánál. Kibírtam röhögés nélkül. Szóval szépen óvatosan elmentünk a kanyonhoz.

A kanyon lenyűgöző, nem láttam még ilyet:


Aztán csúszkáltunk tovább az utunkon Constantine felé.

Két érdekesség még az utakról: az egyik a benzin, kb. 80 Ft-nyi helyi pénzbe kerül egy liter. Egyféle benzin van, a minősége olyan amilyen, teljes gázos gyorsításnál becsörög a motor, de úgysem lehet teljes gázzal gyorsítani, mert akkor meg kipörög a kerék a csúszós aszfalton. Tehát nem kell jobb 😊 A másik az autók rendszáma. 10 számból áll, nincs benne betű. Nem láttam még ilyet.

Szóval csorogtunk Constantine felé, az idő meg csak melegedett. Bikeman motorja 36 fokot mutatott. Órákat mentünk ebben a hűségben, ráadásul jó magas volt a páratartalom is. Nem kicsit volt fárasztó, közben nekem még kipörgésgátlósat és blokkolásgátlósat is játszani kellett folyamatosan. És akkor megálltunk kajálni, de akkor már mindhárman majdnem ledőltünk a motorokról.

A mai étterem

És a mai menü

Végül elértük a várost, ma nem is állítottak meg. A hotel kicsit nehezen lett meg, de meglett. Lefoglalni sem volt egyszerű. Na igen, a hotelfoglalásról: Algériában nem erős a külföldi turizmus, így teljesen feleslegeges Booking-on vagy Airbnb-n keresgélni. Vagy városra talán van 1-2 találat, de sokkal jellemzőbb, hogy semmi nincs. Google térképen lehet keresgélni, van is pár találat, de nincs weboldal, nincs e-mail cím, vagy egy telefonszám. Amire ha ír az ember, akkor nem jön válasz. Ezért Bikeman azt csinálja, hogy kinézi a következő napi szállást és az aktuális szállás recepciósával felhívatja aki lefoglalja nekünk. Így megy ez itt. Ezt a szállást pedig azért volt extra nehéz foglalni, mert valami foci esemény van (Afrika kupa vagy valami ilyesmi... nem követem a focit) és ma itt is játszanak Constantine-ban.

5 körül érkeztünk meg, volt egy kis időnk sétálni a városban. A Novotel hotelben pedig kaptunk sört. Ez volt az első sörünk ebben az országban, ráadásul van saját algír sörük, csak épp a boltokban nem lehet kapni. Meg úgy nagyjából sehol. Ez van, tiszteletben kell tartani, vendégek vagyunk.








Ez az utolsó kép a hotelunk bejárata, nem a Novotel hotelben szálltunk meg 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése