2016. január 19., kedd

Marokkó, 1. nap (jan. 18, hetfo), 324 km, Ouazzane

Koran indultunk el a hotelbol, 7-kor. Meg sotet volt. Gyors tankolas, guminyomas ellenorzes es go Algeciras fele, ahonnan a kompunk indul Tangier-be.
Reggel meg hideg volt. 8-10 fok. Amig nem sutott ki a nap, en elegge faztam. Pedig rendesen be voltam oltozve. De amint kisutott a nap, minden rendbe lett, kezdtem elvezni a dolgot.
Megalltunk egy benzinkutnal kavezni. Denessel itt mi lemostuk a motorokat. Onnantol atlattam a plexin es a tukorbol is sokkat tobbet lattam. Viszont nem mult el mindenkinel nyomtalanul az esti garazs parti (tegnap este a gepek tarsasagaban beszelgettunk), volt akin a faradtsag meg itt is erosen latszott.

A komp indulasa elott 1,5 oraval megerkeztunk a kikotobe. Minden rendben volt, egyedul az en motoromat volt kisse bajos lekotni a kihajlott sztender miatt. De egyebkent is bajos leallitani, csak epp nem borul fel. Ennek azert finoman szolva nem orulok...
A komp gyors, ilyen katamaran szeru. 40 folott ment nyilt vizen. 1,5 ora utan Marokkoban voltunk. Es nyertunk egy orat, mert ido eltolodas van. A belepesnel ellenoriztek a composit number-t, amit meg a kompon belyegeztek be az utlevelbe egy papir kitolteseert cserebe. Ez egy marokkoi azonosito szam. Majd vam papir kitoltes a motorokra, es mar mehetunk is. Gyorsan ment. Nem volt tobb oras procedura, mint az orosz hataron, pedig nagyjabol ugyan azt kellett megcsinalni.
Gyors penz valtas, dirham-nak hivjak a helyi egyseget. Meg lett az elso szo is, sukran, azaz koszonom.

Az elso benyomasok: baratsagos, es nagyon mas mint otthon. Talan a Balkanon ereztem valami hasonlot, de ahhoz kepest is ez mas. Egyelore meg nem tudom megfogalmazni. Kicsit latszik a szegenyseg, de ez nem az ami miatt sajnalni kellene oket, sot! Ha lealltunk, fiatalok oda jottek, kerdeztek honnan jottunk, meddig megyunk, tetszik-e nekunk az orszaguk. Tetszik, nagyon!
A kozlekedes eleg kaotikus, nagyon kell figyelni. Allitolag Marokko "elokelo" helyen szerepel kozlekedesi balesetek szamaban es sulyossagaban. Fokozottan figyelni kell.

Az ut minosege nem tul jo, de a mi motorjainkkal teljesen jol jarhato. Neha katyu, neha bukkano, itt-ott javitgatva, de egyebkent rendben van. Szep helyen mentunk, kisebb hegyek kozott, kanyarok is voltak boven. Hozza erzesre olyan 18-20 fok, napsutessel. Idealis!
Az uton van rendori jelenlet, es ezt jelzik is villogassal a szemben jovok. Minket eddig nem allitottak meg, a rendor csak koszon es int, hogy tovabb. Varosokba beerve nyuzsges, emberek kocsikat huznak, arulnak mindenfeleket, osszetakolt asztalokrol, foldrol, garazs szeru epuletbol.

Fes lett volna a mai cel, de kezdett lemenni a nap. Es lett volna meg hatra 140 km. Sotetben allitolag meg veszelyesebb kozlekedni, csak helyzetjelzot hasznalnak es villognak ha jon szembe valaki. Amivel jol elvakitanak. Ezt az elmenyt inkabb kihagytuk es szallas keresesbe kezdtunk. Lett is gyorsan. Kisse lepattant, de a bamakosok megnyugtattak, hogy ez a jobbak kozul van. "Ez itt ilyen, ez Afrika." Vegul is tiszta, ez rendben, nem kell hogy puccos legyen. Melegviz is van. Nincs wifi, nem gond. Na de futes sincs! Ez mar gond. Es nem ugy nincs, hogy nincs bekapcsolva, hanem egyaltalan nincs. Van egy split klima a szobaban, gondoltam megnezem lehet-e vele futeni, de be sem lehet kapcsolni, nincs valami jo borben. Igy aztan feloltozve, dupla takaroval, sapkaban fekszek az agyban. Van olyan 10 fok a szobaban, ez nalam a telejes fagyhalal kategoria. Na de en akartam kilepni a komfortzonambol, jol sikerult :) Es ilyenkor erzem azt, hogy valojaban milyen jo dolgom van! Nekem most az a legnagyobb bajom, hogy nincs wifi es hozza fagy az ujjam a tablethez. Sokaknak itt meg az, hogy tud-e adni enni aznap a gyerekenek.

Vacsoraztunk is a szallason, ez 100 dirhamba kerult, ami olyan 3000 Ft. Ezert lehetett valasztani egy eloetelt vagy levest, egy foetelt es desszertet. Tisztara mint az etterem heten :) En ettem egy levest, tojas es hal biztos volt benne, meg zoldsegek, majd sult marha szeletet krumplival zoldseggel es a vegen gyumolcsot. Nem utott nagyot, de rendben volt es nagyon jol is esett.

Innentol pontokat is kapnak a napok, ez 7-et er.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése