2016. január 24., vasárnap

Marokkó, 5. nap (jan. 22, pentek), 1371 km, Zagora

Reggelire altalaban edes dolgok vannak. Ezen a szallason is az volt. Kelt tesztas dolgok, csokis, vajas. Plusz a palacsinta szeru valami, ami nagyon finom lekvarral.

Egybol egy benzinkutra mentunk, ahol csak 2 motor tudott tankolni, nem volt tobb benzin a kuton. Eddig ilyennel meg nem talalkoztunk, de ez sem volt igazan problema, mert az ut masik oldalan ott volt egy masik kut, inkabb csak erdekes.

A nap kuldetese egy hagon atkeles. A jo minosegu utrol egy keskenyebb, rosszabb minosegu aszfalt utra kanyarodtunk. Utana arrol egy foldutra, ahol kegyelenul poroltunk. Majd mindez atment ilyen koves utba. Voltak nagyobb kovek is, azokat kerulgetni kellett. Kanyargott fol a hegyre ez az ut, csak szepn lassan mentunk rajta. Ami itt fogadott, az valami hihetetlen! A latvany, az erzes brutalis! Volt ahol hatalmas sziklak mellett haladtunk, volt ahol fennsik szeru reszen. Tavolban hegyek, volgyek, szikrazo napsutes, sehol egy felho. Reggel persze mindent felvettem, mert be kell oltozni, egy hagon ugye hideg van. Az ut legmagasabb pontja 2300 m korul van, es ott sem volt hideg, egy szal poloban voltunk. Meg egy kis epulet is van a csucsony, ittunk itt egy teat, a sokadik mentas marokkoi teat. Kezd nagy kedvencemme valni. Igazabol az, amelyikben nincs cukor, az az igazan jo! Keszult par kep, majd indultunk le.
Hosszan kanyargott lefele is az ut, magasan tovabbra is koves, lejjebb murvas, poros. Osszesen olyan 80 km-t mentunk ilyen uton. Leirhatatlanul szep, de a razos, kuzdos, koves uton vezetni azert elegge megerhelo. Rossz erzesnek nyoma nem volt, de ugy kicsit mar kezdett eleg lenni. Ezt a nagyjabol 80 km-t olyan 3 ora alatt tettuk meg. Kemeny volt, de nagy hiba lett volna kihagyni! Az egyik legszebb hely ahol motorral jartam.

Ahogy leertunk, lemostuk a motorokat. Egy mero por volt mindegyik. Es mi is. Szerencsere volt nagynyomasu levego is a mosoban, igy le tudtuk fujni a ruhainkat.

Zagora fele vettuk az iranyt. Ez a varos egeszen kozel van az algir hatarhoz. Hosszan mentunk egy folyo mellett egy volgyben, itt rengeteg palmafa van. Szep latvany. Eddig palmafabol ugy egyet-egyet lattam. Vagy egy setanyon egymas utan tobbet. De ez itt gyakorlatilag palmafa erdo, ilyet meg nem lattam.
Zagoraban tankoltunk. Odajott egy marticaval teleragasztott terepjaro. Meselte, hogy tegnap mentek el innen a bamakosok. Es kerte, hogy menjuk el veluk a muhelyukbe fenykepet csinalni. Jo arcok voltak, elmentunk. A muhely is ossze volt ragasztva mindenfele matricaval, keszult par kep. Es kaptunk teat is.
Itt is jottek a keregeto gyerekek, de megoldottam ezt a kerdest is. A vesztartalek csokikat ez muzliket adom nekik. Amig van...

Megerkeztunk a szallasra. Szep szalloda, pazar foepulettel, medencevel. Voltak, akik bele is mentek a vizbe. Mondanom sem kell, hogy nekem ez meg sem fordult a fejemben.
Nincs hideg a szobaban, de azert ejszakara kellene futes. Es a klima helyen csak negy lyuk volt a falban. Viszont talaltunk egy eletromos hosugarzot, beuzemeltuk. Mukodik :)
A szallasok egeszen jok. Csak az elson volt nagyon hideg. Az osszes ezt koveto helyen tudtunk futeni a klimakkal, itt meg ezzel az elektromos radiator szeruseggel.

Vacsora elott meg besetaltunk a varosba. Befele menet megneztuk, hogy a palmafak kozott hogy gazdalkodnak. Amit lehet, azt a lehetosegeikbol kihozzak. Lattunk epp kikelo novenyeket, talan buza, es volt amit epp betakaritott egy ember. Kezzel. Volt viz elvezeto rendszer is.
A varosban pedig folyamatosan leszolitanak, egyfolytaban el akarnak valamit adni. Behivnak az uzletbe, uljel le, mutogat mindenfelet. Eleinte meg be,egy az ember, de a sokadikba mar nem. Es hiaba mondod, hogy nem kell, megmutatnak meg ot fele hasonlo dolgot. Kicsit neha ez mar sok.

Vacsora a hotelben, ujfajta, csicseriborso kremleves. Majd sult csirke, rizzsel, zoldseggel. A vegen desszertnek gyumolcs.

Teljes volt a nap. A lenyugozo hago miatt 10 pont.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése