2016. január 27., szerda

Marokkó, 7. nap (jan. 24, vasarnap), 1776 km, Marrakech pihenonap

Nem volt valami meleg a szobaban. A klimat nem sikerult bekapcsolni, igy nem volt futes. Plusz retegeket vettem fel, igy nem faztam, de csak eppen nem. Sapka most azert nem kellett :)

A reggeli nem svedasztalos, ami meg nem lenne baj, ha utos lenne. De itt szegenyes. Egy kave, egy kis pohar narancsle, ket kis edes suti, par szelet kenyer, vaj es dzsem. Ilyen lehuzhato teteju folias dzsem, ez a muanyag izu tele cukorral. Zimi egy kis kolbasszal dobta fel a reggelit, amit innen is koszonok. A plusz kenyerrel igy egy par orara eleg lett.

Ma setaltunk. Sokat. Az elso utunk egy botanikus kertbe vezetett, ahol volt egy berber muzem is. A helyi oslakosok a berberek. 100 dirham volt a belepo, de ezt igazabol nem erte meg. A kert szep, de nagyon kicsi. A muzeum erdekes, regi targyak, ruhak, ekszerek. De nem volt utos. Ezt kb. ugy erdemes megnezni, ha mar nincs mas latnivalo a varosban. Es max 20 dirhamot er.
Innen bementunk a Medina-ba, azaz az ovarosba. Kerestuk a mecsetet, de nem talaltuk. Helyette lattuk, hogy elnek ott a helyiek. Es itt nem lehet csak ugy fenykepezgetni. Nem csak az ovarosban, hanem ugy altalaban. Az emberek nem szeretik. Meg szoktam kerdezni, es sokszor elutasito a valasz. De volt olyan is, hogy egy arus azt mondta, hogy rendben, a szemben levo meg orditott, hogy ne fotozzak. Mire mondtam, hogy megkerdeztem, es azt mondta oke. Erre o: de en azt mondom, hogy nem. Hat akkor nem, nekem kell alkalmazkodni.
Egy mecsetet vegul talaltunk, de nem engedtek be. Viszont lett egy kiseronk, egy tizen par eves sracnak mutattuk meg a terkepen, hogy hova ararunk eljutni, o vezetett minket a sikatorokban. Ahova este mondjuk nem szivesen mennek be. Megneztunk egy regi teologiai egyetemet, amit szepen felujitottak. 20 dirhamert, ez megerte.
Vettunk az utcan frissen sult halat, tintahalat. Adtak hozza kenyeret es egy kicsit csipos szoszt. Es nagyon csipos sult paprikat. Finom volt! Mondamon sem kell, hogy a hely nem kapott volna engedelyt az ANTSZ-tol.
Majd belevagtunk a dzsungelbe, be az ovaros kozepebe. Az elejen kajalos helyek voltak, es itt helyiek ettek. Kozulunk is volt aki kert egy adag babot. Ezt egy kis aluminium szeru talban adtak, es le lehetett ulni hatul. Ahol nem kosz volt, hanem mocsok. Ez mar nekem sok volt, ezt az elmenyt kihagytam. Jo dolog kilepni a komfortzonabol, sokat lehet belole tanulni, uj elmenyeket szerezi. De azert van egy hatar. Mas kerdes lett volna, ha az ehhalal kuszoben allok, akkor gondolkodas nelkul megettem volna. Szerencsere itt meg nem tartunk.
Innen irany a piac. Vagy mondhatjuk, hogy a bazar. Arulnak itt mindenfelet, mint egy bazarban. Es elegge nyomulosan akarjak eladni. Eleg eroszakosak. Azon tanakodtunk Zolival, hogy eroszakosabbak-e mint a torokok. Szerinte nem, nekem az az erzesem, hogy igen.

Jo sokat setaltunk itt, vettunk par aprosagot. Majd megneztuk, hogy nez ki a ter nap kozben. Most is sokan voltak, de nincs az a tomeg. De mar kezdtek felallitani az etkezos reszleg satrait.
Zeneszek most is vannak. De valahogy nem kedvesek. Jonnek oda, hogy fotozkodjanak veled. Nem doltunk be ennek, tegnap mar lattuk mi van ha fotozunk. Udvariasan visszautasitottuk. Latszott rajtuk, hogy ok is tudjak miert.
Meg naplemente elott visszamentunk a szallasra, letettem a csomagokat, aminek a nagy resze a ket palack asvanyviz volt. Abbol itt nagyon sok kell, csapvizet nem ajanlott inni. Meg fogmosashoz is asvanyvizet hasznalunk.
Majd kijottem egyedul egy parkba, most itt blogolok a napsutesben. Ma is volt vagy 28 fok, poloban farmerban melegen van. Otthon meg minuszok vannak es hoeses.

Sotetedes utan Zolival visszementunk meg a kozpontba. Beszelgettunk, vacsoraztunk. Az esti menu: leves, mi mas, mint Harira. Ha az ember levest szeretne, akkor itt abbol lehet valasztani, hogy igen vagy nem. Az igen a Harira. Jo ez, jo ez, csak ugy megkostolnek mast is. Oke, volt meg a csicseriborso kremleves par napja. Utana nyarson sult hus, vegyesen csirke, marha es barany. Disznohus az itt nincs, ez arab vilag. A hushoz pedig zoldseg, eros szosz, kenyer. Ez igy rendben is volt. A vegen pedig kaptunk ajandek menta teat. A szokasos :)

Csinaltunk meg par fenykepet, mar amirol lehetett, setaltunk kicsit a tomegben, neztuk a zeneszeket. Hangulatos, es foleg ami megfog, hogy ez nem elsosorban a kulfoldieknek van. Sajat maguknak van.
Ami orultseget meg lattunk hazafele, az a gorkorcsolyazo fiatalok. Piros lampanal az elindulas elotti pilanatban megkapaszkodnak egy autoban, es huzatjak magukat. Kesz eletveszely, lattunk 50-60-al szaguldo gorkorcsolyast. Nem tudom onnan hogy lehet gyorsan megallni.

Jo kis nap volt, Marrakech vegul megtetszett. A nap 8 pontot kap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése