2016. január 29., péntek

Marokkó, 8. nap (jan. 25, hetfo), 2125 km, Rabat

A reggeli pont ugyan az volt, mint tegnap. Most konzerv majkremmel turboztuk fel. Azert az eleg rosszul hangzik, hogy egy reggeli minosegehez egy konzerv majkrem hozzad...
Ma ket csapatra osztodtunk: az egyik akik bemennek Casablanca-ba megnezni a mecsetet, es a masik, akik egyenesen Rabat-ba mennek a kovetkezo szallasra. En a casablancai csapatban voltam, itt volt meg Zoli, Nomadbiker Zoli es Denes. Casablanca-ban allitolag nincs nagyon mas, csak a mecset, es iszonyat szivas bejutni, akkora a forgalom. Engem ez nem tantoritott el.

Rendesen beoltoztem, mert reggel azert meg hideg van. Es ahogy haladtunk a varosbol kifele, ugy ereztem, hogy tullottem a celon. Melegem volt. Ami egybol megvaltozott, amint kieertunk. Akkor meg pont jo volt. Mekkora kiraly vagyok :) Nem fenyezem itt magam, de ezt le kellett irnom, akinek kell, az erti :)

Egy jo darabon egyutt ment a ket csapat, majd mi negyen levaltunk.Denessel osszekapcsoltuk az Interphone-okat, igy tudtunk beszelgetni az uton. Jo, hogy ez ket nappal a tura vege elott jutott eszunkbe...

Az ut egeszen nyugis volt. Voltak autok, de nem volt veszesen nagy forgalom. Erzodik az is, hogy haladunk eszak fele, egyre zoldebb a taj, a fold is kezd atmenni sotetbe es egyre tobb helyen muvelik.

Kezdtuk megkozeliteni Casablanca-t. A forgalom egyre erosodott, a varosba beerve pedig kaotikussa valt. Rengeteg auto, dugo, dudalnak mint az orultek, mennek ossze-vissza. De erdekes modon a folyamatos dudalasban valahogy nincs agresszio. Olyat nem latni, hogy dudal mint az allat, voros a feje es kozben anyazik. Nalunk ez a jellemzobb. Itt a dudalas kommunikacio.

A mecset gyorsan meg lett. Mielott odasetaltunk a parkolobol, beultunk egy teara. Nagyon jo ez a tea. 13:40 volt, amikor a mecstnel voltunk. Fix idopontokban engednek be, es 2-kor van az utolso. Az idozites idealis! A belepo 120 dirham (~3600 Ft), es vezetett. Igy eleg sok informaciot megtudtunk: francia volt a tervezoje, aki Marokkoban tanult epiteazetet, 6 evig epitettek, minden anyag marokkoi kiveve a csillarokat amelyek Velencebol szarmazik, 25 ezer ember fer el, 5 ezer no az emelvenyen, 20 ezer ferfi lent, 80 ezren pedig kint a mecset elotti teren. Hatalmas epulet. Mas mint a torok mecsetek, nincs mindenhol szonyeg, sok a marvany, es kinyithato a teteje. Az epulet kozvetlenul a tengerparton van, hatalmas ter van elotte, es egy magas tornya van. Nagyon szep, kar lett volna kihagyni.

Innen meg kb. 100 km volt Rabat, ahol a mai, utolso szallasunk van. Illetve nem az utolso, mert egyet meg alszunk Malaga-ban.

A mai ut annyira mar nem volt izgalmas. Nincsenek hegyek, maximum dombok, cserebe hosszu egyenesek azok vannak. Es forgalom. Rabatban is nagyon eros a forgalom. A szalloda 4 csillagos, kozel a Medina-hoz. A 4 csillagot itteni mercevel kell nezni, egyaltalan nem puccos. 400 dirhamert, azaz kb. 40 euro. Ennyiert nincs 4 csillagos szalloda Magyarorszagon sem. Es messze nem is 4 csillagos, nem lepukkant, de olyan, hogy a kadba csak papucsban mertem beallni, mert nem valami tiszta.

Az orszag egyebkent nem olcso. Nem draga, de nem is olcso. A szallasok olyan 280-400 dirham kozott voltak (8400-12000 Ft). Kiveve az elsot, ami 175 dirham volt ha jol emlekszem. Ezert az arert van amikor van vacsora is. Ebben a maiban mondjuk pont nincs. Es a elsoben sem volt. A benzin olyan 9,1-9,5 dirham (270-285 Ft), kicsvel olcsobb csak mint otthon. Egy vacsora amiben leves es desszert is van, az olyan 100-120 dirham (3000-3600 Ft), nem egy hotel ettermeben persze. A Medinaban mas, mindjart az is jon :)
Bementunk az ovarosba, mar sotet volt. Varfallal van korulveve, es belul hatalmas az elet. Hasolnit a Marrakech-i piachoz. De nem olyan eroszakosak, itt nem tukmalnak folyamatosan mindennel, hogy vegyed meg, gyere be. De nem is nagyon latni turistat. Arulnak ugyan ugy mindent, ruhakat, cipot, kendot, szonyeget, gyumolcsot, halat, hust, mindenfele targyakat. A husok erdekesek, ott vannak kiteve a pultra hutes nelkul. Oke, hogy nincs 40 fok, de 25 azert van.
Beultunk enni egy helyre. Na ez nem, hogy engedelyt nem kapott volna az ANTSZ-tol, de ezt ledozeroltatta volna, a helyet beszantatta volna soval, a tulajt pedig lecsukatta volna. A fenti reszen ultunk le. Volt ott egy huto. Abbol kerult elo a vegyes salata, es egy zacskolbol a hus is. Amit kezzel pakolak egy masik zacskoba, es vittek le megsutni. Remelem jol megsutottek! A hely nem volt kulonosebben tiszta sem. Es egyebkent mindent osszefogdosnak kezzel. Kezzel teszi a tanyerra az etelt, megfogjak a villat annal a vegenel amit az ember a szajaba tesz. Ha ettol nem lesz hasmenesunk, akkor semmitol. Hozzateszem amit hoztak, az brutal finom volt! Vegyes husos tal, rizzsel, zoldseggel, krumplival. Rendesen belakmaroztunk, alig tudtam felallni az asztaltol. 42 dirham.
Setaltunk meg kicsit a forgatagban, aztan visszajottunk a szallasra. Megcsinaltuk a recepcion a becsekkolast es kinyomtattuk a beszallokartyakat holnap utanra. A haza uttal viszont lehet, hogy lesz egy kis kavarodas, legalabbis a motorokeval. Pisti ugyanis lerobbant az autoval Marseille mellett. Most ugy nez ki, hogy nem fog odaerni holnap estere Malagaba, amikor a motorokat fel kellene ra pakolni. Meglatjuk mi lesz.
Jo volt a nap, de a deli resz utan mar mas a merce. Marokkonak az a szivmelengeto resze. Ez igy 7 pont.




 

 
 
 
 
 




 






 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése