2013. június 8., szombat

Fekete tenger megkerules, 12. nap (jun. 5, szerda), 4365 km, Batumi

Megprobaltunk kikavarodni a varosbol. Sikerult, de nem volt egyszeru, Pisti mar minden sarkon megkerdezte, hogy merre kell menni. Felmentunk az autopalyara, a mai cel Batumi, de elobb irany Gori, gondoltuk megnezzuk ott a Sztalin muzeumot es a barlang varost. Az autopalya nem valami informativ, nem talaltuk Gorihoz a lehajtot, tul is mentunk, utana Goriban kavartunk el.
Nagy nehezen megtalaltuk a muzeumot. Volt angol nyelvu idegenvezetes Sztalin szuletesetol a halalaig, megneztuk a szulohazat, es vegig mentunk a pancelozott vagonjaban is amivel kozlekedett.




Utana celba vettuk a barlang varost, kozel van Gorihoz. Ez egy 4000 eves hely, ahol a hegy oldalaba vannak vajva kulonbozo helysegek. Nem szikla ez, hanem homok ko, ilyen sargas barnas sima feluletu ko. Nagyon jo a hely szelleme, erdemes volt megnezni. Pompei jutott az eszembe rola, persze a ketto nagyon nem ugyan az.




Kb. 1-1 orat toltottunk a muzeummal es a barlang varossal, majd elindultunk Batumi fele. Irany vissza a Fekete tengerhez, kis kitero volt a tengertol az Elbrus es Tbilisi, de mindenkeppen megerte.

Tobb fele uton vezetett az utunk, eleinte volt ugye az autopalya, utana egy nagyon forgalmas 2x1 savos uton mentunk, amin rengeteg volt a kamion. Viszont ez utan hegyi szakasz kovetkezett, amin a forgalom is joval kisebb volt, jo ut, elmeny motorozos resz volt ismet :-) Ez utan pedig hosszu egyenesek jottek, forgalom szinte nulla, majd el aludtam, nem tortent semmi, es iszonyu meleg volt. De egyszer csak elertuk a tengert, es megint erdekes es szep lett az ut. Itt kellemesebb lett az ido is, a tenger kozeleben legalabb 5-7 fokkal volt kevesebb a homerseklet.

Pisti es Andras kitalaltak, hogy menjunk le a partra motorral, csinaljunk par kepet a homokban, orultek ezek, de teny, hogy allat jo kepek keszultek :-) Pisti ugy megy a homoknan is, hogy csak nezek, tenyleg barmivel barhol...



Beertunk Batumiba, a szallas koordinataja teljesen rossz volt. Ez utan Pisti ment elol, ismet minden sarkon lerdezoskodes, es meg lett a hotel. Epp csekkolok be, hordom be a cuccaimat, a bukosisakom meg mar a recepcios kis csaj fejen :-) Utana meg egy irani csavo probalta felvenni. Elszedtem toluk, es mutattam, hogy ha kiveszik belole a kesztyumet es a maszkot, akkor sokkal kenyelmesebb :-)

Vacsora utan kimentunk meg a tengerpartra, keszult par naplementes kep, majd irany aludni.



A nap rendben volt, 510 km, lattunk erdekessegeket, valtozatos volt az ut, hibatlan ido, kicsit tul meleg is. 7 pontos nap.

Holnap irany Torokorszag, 500+ -os nap lesz, es lesz benne egy hatar, Torokorszagba sem egyszeru a belepes, ezt 2 eve mar lattuk. Pecseteket kell gyujtogetni, meg jarmuvet regisztrani, vizumot venni, 4 ablakos, ha jol emlekszem, holnap kiderul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése