2013. június 23., vasárnap

Fekete tenger megkerülés, összefoglaló



Kicsit megcsúsztam az összefoglalóval, de ez talán nem is baj, ülepedett a dolog. (És tettem fel képeket a korábbi bejegyzésekhez.) De álljon akkor itt az összefoglaló:

Ez volt eddig a legkomolyabb motortúra amin valaha részt vettem. Időben és távban is, sűrűségben is, tömény volt ez a 18 nap. Életemben nem fáradtam még el ennyire motorozástól, de nem is éreztem még magamat ilyen jól elfáradástól. Olyan szabadság volt ez, amit utána ki kellett pihenni :-)

A szervezés csillagos 5-ös, köszönjük Zoli! Az útiterv hibátlan volt, a programok hibátlanok voltak, a szállások olyan helyeken voltak ahol igazán sok látnivaló van. Az időjárással is szerencsénk volt, összesen kb. 2 napot áztunk a 18-ból. Ha a túra elején valaki azt mondja, hogy a 18-ból 5 nap eső, simán aláírom. Az mégsem 10 a 18-ból. Voltam már olyan motortúrán, ahol 5 napból 4-et áztunk. Itt pedig 18-ból 2-t. Hibátlan. Kicsit pedig tartottam tőle, a túra előtt utánanéztem, Grúziának május és június a két legcsapadékosabb hónapja. Ehhez képest kitűnő időnk volt, néha már-már túl meleg is volt. A csapat is első osztályú volt, köszönöm a társaságot mindenkinek!

Alapvetően minden résztvevő oda-vissza volt az úttól. Az utolsó szálláson beszélgettünk az elmúlt 17 napról. Jól kitárgyaltuk milyen jól éreztük magunkat, melyik állomáson mi tetszett a legjobban, igazán jó hangulatban telt az utolsó együtt töltött este. Amikor Zoli azt kérdezte, hogy mit kellett volna másképp csinálni, akkor egyetlen olyan dolog hangzott el, amivel igazából én is tudok azonosulni. Több időt kellett volna eltölteni a legtávolabbi ponton, a közelebbi pontok rovására. Az egyik vélemény az volt, hogy a Duna deltát ki lehetett volna hagyni. Én nagyon örülök, hogy voltunk a Duna deltában, és mindenkinek ajánlom, hogy egyszer menjen el oda ha teheti. De ha azt nézzük, most tényleg ki lehetett volna hagyni, és akkor lehetett volna egy nappal több Grúziában, mondjuk plusz nap Batumiban, a Fekete tenger keleti partján. Oda nem tudom, hogy eljutok-e még egyszer. A Duna delta ahhoz képest közel van, oda el lehetett volna menni külön. Ettől függetlenül nagyon örülök neki, hogy most voltunk a deltában, mert nekem pont az volt az egyik ami nagyon tetszett, hogy ennyi arca volt ennek az útnak. És a delta egy meghatározó arca volt, legalább is nekem mindenképpen.

Az országokról pár szót:
Románia: Sokadszor voltam Romániában, és biztos, hogy még sokszor fogok menni. Természetesen Erdélyért vagyok oda-vissza, a Gyilkos tó, Békás szoros gyönyörű szép, nem is tudom hányadszor láttam. De nem tudom megunni, és így is van még látnivaló bőven. Ide vezetett az első komolyabb motortúrám is még 2006-ban, de ezen felül is meghatározó része az életemnek ez a vidék. A Duna delta, az egy külön világ, mint ha a mesében lenne az ember, ott az idő is megáll egy pillanatra. A természet pedig önmagáért beszél, egy csoda. Mint ahogy a Transalpina hágó is nagyon szép, ez volt a harmadik helyszín Romániában. Összességében Románia nagyon korrekt. Megfizethető, jók az utak, finomak az ételek, szívesen látják az embert. És ez nem csak az erdélyi részre igaz. De természetesen Erdély a szívem csücske.

Moldávia: Igazából érdemben most nem voltunk Moldáviában. Egy kis háromszögben van a határ, 2 km-re kellett csak belépnünk. Egy dolgot tudok most megemlíteni, a határon voltak problémák két motorral, cég néven voltak, kellett volna még valami plusz papír a belépéshez. De igazán segítőkészek voltak, e-mail-en küldték el az otthoniak a doksikat, ott ki lehetett nyomatatni, a problémát tényleg megoldani akarták, és nem elhajtották az embert.

Ukrajna: Az utak minősége változó, a "nincs út"-tól a "kivasalt aszfalt"-ig. Nem szabad alkoholt inni az utcán, a kezedben ne legyen sör :-) Ukrajna is megfizethető, és itt is igaz, hogy szívesen láttak minket. A kaja so-so, a szállásban benne foglalt ételektől nem voltunk elájulva, se minőségre se mennyiségre. Ez így volt tavaly is. Igaz, most volt pozitív élmény is ezzel kapcsolatban a sudaki szálláson. Azt is meg kell jegyeznem, hogy az ukránok nagyon segítőkészek, ha problémánk volt, mindig volt segítség. A határon átjutást tavaly még meglehetősen bonyolultnak minősítettem, ma már tudom, hogy nem az :-) Tavaly úton-útfélen megbüntettek minket a rendőrök, ezen a túrán ez nem volt jellemző, egy büntetés volt Zolinak és csapatának.

Oroszország: Na ez az ahol bonyolult a határon átjutás. De ha ez meg van, minden rendben. Jó út, szép vidék, olcsó benzin. Motorosoknak ideális. Oroszországnak persze csak nagyon kis részét láttuk, de ez abszolut pozitív élmény volt. Írtam, hogy nem mennek úgy az autósok, mint amilyen videók fent vannak a youtube-on. A végére azért láttunk ezt-azt, álló kocsisort jobbról előzi mint az őrült, fél kerék lent a porban, vagy Ladával előzi a motoros csapatot, de igazából semmi közlekedési atrocitás nem volt. Megjegyzendő, hogy amikor éjfélkor értünk a szállásra, meleg vacsorával vártak, és még a bamakósokat is megvárták, akik hajnali 2-kor értek oda. Segítőkészség 5-ös, ha útbaigazításra volt szükség, azonnal volt, ha felnit kellett görgőzni, nem fogadtak el érte pénzt. Épp volt olyan eset is, ahol ha megtudták, hogy külföldiek vagyunk, akkor többe kerültek a dolgok. Az egyik srác kért egy cipőpasztát egy üzletben, mondja az eladó, hogy 40 rubel. Erre a srác, hogy nem érti, az van ráírva, hogy 25. Mire az eladó, jó, akkor 35. Ilyen is volt :-) De alapvetően nagyon pozitív benyomást tett rám az ország. És hát az Elbrus, elvarázsolt...

Grúzia: A Magas-Kaukázuson átkelni hatalmas élmény. Az utak általában jók, de a Military road tetején gyakorlatilag nincs. Nagyon barátságos nép, vendégszeretetből 5-ös. Mindenféle rémtörténetet hallottunk, hogy majd fizetni kell a határon az átjutásért, meg így vigyázzunk meg úgy vigyázzunk. Semmit nem éreztünk ebből, a határ 2 perc volt, fizetni nem kellett, és csak pont annyi elővigyázatosság kellett, mint bárhol máshol. Hozzáteszem, kis részét láttuk az országnak, de az nagyon tetszett. Az ételek finomak, az emberek kedvesek, itt is örülnek a magyaroknak, látnivaló is van bőven. És nem különösebben drága.

Törökország: Ez az ország különösen drága. Benzin, szállás, kaja, minden. De itt nem volt olyan, hogy "nincs út", itt kivasalt aszfalt van mindenhol. Vendégszeretetből itt sincs hiány, főleg ha veszel is valamit :-) A magyarokért oda-vissza vannak. Itt is igaz, hogy ha segítségre van szükség, azonnal van. A kaja finom, látnivaló tonna számra. Vannak azért furcsa dolgok is, a forgalom kaotikus, hétvégén nem sikerült venni autópálya kártyát (sem büntetést befizetni :-) ). Isztambul nagyon pörgős, nem a nyugalomról szól. Legalább is a mi szemünkkel. Érdekes kultúra, de összességében jó érzés Törökországban lenni.

Bulgária: Szeretem :-) Emberközeli élmények, barátságosak, retró, tengerpart, finom ételek, nem drága. Örülnek a magyaroknak. Tavaly is nagyon tetszett, most is nagyon tetszett, biztos visszatérek még. Utak minősége változó, de a kiemelt utak hibátlanok.

Magyarország: Mit is írjak erről az országról :-) Jó volt hazaérni :-)

Az kijelenthető, hogy mindenhol örültek nekünk. Vengria, Ungheria, Ungarn, Hungary, Magyarisztán, mikor hogy, és örültek nekünk. Ez igazán jó és szívmelengető érzés volt.

A gépjármű park kapott hideget meleget. A nagy része szerencsére nem volt komoly, elborult, megkarcolódott, légteleníteni kellett a féket, nem indult, ilyesmi. Ami komolyabb volt, az is mind megoldódott, kerékcsapágytól kezdve, a felnin át, a féktárcsáig. Komoly baleset senkit nem ért, egy csúnyább esés volt azon a vas hídon az esőben, de igazából az is szerencsés volt. A motoron lesz mit javítani, de a lényeg, hogy kis horzsolásnál és váll megütésnél nem lett nagyobb baj. Én megúsztam egy gyorshajtással, és a megnyúlt lánccal, ami végül csak kibírta az utat. A zselés ülés is nagyon jól vizsgázott.

Ha egyből a túra után megírtam volna az összefoglalót, akkor állna itt egy ilyen mondat: "Hogy mi lesz a következő út, azt még nem tudom, de az biztos, hogy most egy darabig nem ülök motorra." De egyrészről ma már tudom, hogy mi lesz a következő út, augusztusban irány Montenegró. Illetve mára már a mondta második fele sem igaz  :-) Azonnal ülnék újra motorra, és mennék. Bárhova :-) Induljunk Montenegróba inkább ma :-) A motor teljesen menetkész, le van szervizelve, lánc szett kicserélve, indulhatunk.
Hogy fogok-e újabb blogot írni, azt még nem tudom. Egyrészről jó volt leírni, hogy az adott napon mit hogy éltem meg, később biztos jó lesz majd elolvasni. Akik olvasták, azoktól is alapvetően támogató és pozitív visszajelzések jöttek. Másrészről viszont választani kellett, hogy honnan veszem el azt a fél - egy órát amíg írok. Vagy az élmények megéléséből (a többiek még söröznek, én blogot írok), vagy a pihenésből. Én jellemzően a pihenésből vettem el, és néha-néha nagyon hiányzott a plusz egy óra alvás. Persze biztos lehet ebben is rutint szerezni. Meg nem kell ennyit írni egy napról :-) Meglátjuk.

Az biztos, hogy erről a túráról még sokáig fogok mesélni, igazi "ha én ezt a klubban elmesélem" kategóriájú út volt ez. Hihetetlen élményekkel lettem gazdagabb, jó volt átvenni a különböző országok, helyszínek atmoszféráját, és nekem különösen fontosak voltak az emberközeli élmények. Nagyot motoroztunk, tele volt az út élménymotorozós részekkel, és "ezért szerettem bele a motorozásba" érzéssel.

Álljon itt az egész túra össz pontszáma, ami értelemszerűen nem a napi pontok átlaga, hanem a jelenlegi érzés ami bennem van az egész úttal kapcsolatban. Mi is lehetne más, mint 10-es!


Köszönet mindenkinek aki olvasta a blogot, és köszönöm az észrevételeket és az építő jellegű kritikákat is!


Tibald
elnök-vezérigazgató
Tibald Tours
:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése