2013. június 8., szombat

Fekete tenger megkerules, 15. nap (jun. 8, szombat), 5685 km, Istanbul, piheno nap

Hajnalban muezzin-re (imara hivas) ebredtunk, nagyon kozel van a Kek mecset. De nagyon sok mecset van, mindenhol szol, hatalmas hangszorokon, ilyenkor ettol hangos az egesz varos.
Ma vegre kipihentem magamat egy kicsit. Masodszor vagyok Isztambulban (igazabol harmadszor, csak az elsobol nem sokra emlekszem), igy aztan nem a fobb nevezetessegek iranyaba indultunk a tobbiekkel, hanem pl. a fuszer piacra. Brutalis a fuszer piac, hihetetlen illat kavalkad van. Nem vagyok egy fuszer specialista, de nagyon tetszett.


Onnan elmentunk kicsit a helyi piacra, de ut kozben erintettuk egy rovid idore a nagy bazart is. Kicsit nyomaszto volt mar ez a hihetetlen mennyisegu aru. Es mindent soznak rad. Megtudjak, hogy magyar vagy, akkor "gyere Attila basa", "olcso, nem draga", "mennyi kell?". Ha a szemkontaktus veletlenul meg van, veged van, maris egy sapka a fejeden, valamit mar nyom a kezedbe. Mondod, hogy nem kell, mar mesz el, de jon utanad, hogy vegyed meg. Ha hattal vagy neki, meg akkor is beszel hozzad. Ekszerek, bor cuccok, farmerek, polok, cipok, porcelanok, lampak, kendok, szonyegek, elkepeszto mennyisegben. Pofatlanul draga minden, de pofatlanul nagyot lehet alkudni. Mar eleve ugy kezdik, hogy ez pl. 50 lira, de neked csak 40. Na ezt kb. 10-ert lehet elhozni. De siman lehet, hogy ket sarokkal arrebb eleve 10-ert van ugyan az, es ott 5-ert lehet elhozni.
 

Itt ereztem meg azt, hogy milyen kontrasztokat eltunk meg eddig ezen a turan. Itt van ez a varos ezzel az iszonyat mennyisegu aruval, egyfolytaban el akarnak neked adni valamit, igazabol mindent, hihetetlen porges van. Szemben pl. a Duna delta szerenysegevel vagy az Elbrus nyugalmaval.
Ki is mentunk a tengerpartra egy kis idore, uldogeltunk a sziklakon, hallgattuk a tengert. Egy kis nyugalom volt ott. Leszamitva, hogy ott is arulnak mindenfeleket.


Delutan aztan volt meg egy kis pihenes, ja, es lanc allitas. Ismet jo nagyot nyult. Eloszor 3800 km utan allitottam, utana 1100 utan, most 770 utan, egyre gyorsabban nyulik.

Probaltam ma delelott befizetni a buntetest is, de nem sikerult. Szombat van, nincs nyitva semmi, mondtak, hogy majd hetfon. Hat addig emiatt nem maradok itt :-) Egy nagy posta volt nyitva, de ott csak a csomag kiadas mukodott, mert "system error" volt eppen.

Ma reggel 4-en elindultak haza, ok nem tudtak maradni a tura vegeig. Igy mar csak 12-en vagyunk. A 4-bol az egyik Pisti, aki a torok-bolgar hataron vette eszre, hogy itt hagyta az utlevelet a hotelban. Vissza kellett jonnie, ez 500 km pluszban. Ez idoben es 570 Ft-os benzinben is sokba kerult, nem kellett volna tegnap annyit "enni" a "gyumolcs leves"-bol :-)

Keso delutan elmentunk meg kajalni, nem mehetek ugy haza, hogy nem ettem Isztambulban kebabot.

Akartunk meg menni ejszakai fotokat kesziteni, de vegul ez elmaradt, elegge elment az ido.
 



:-)
Ez a piheno nap nagyon kellett, es Isztambul egy nagyon szep varos. Konnyu atvenni a hangulatat. Az arusokat persze tudni kell kezelni, de kis ido utan mar ez is jol megy. A forgalom, hat azzal nen lehet sok mindet tenni. Legkozelebb majd fele ennyi cuccal jovok, es akkor nem kell majd a ket oldaldoboz :-) Ez a nap is kap 7 pontot.

Holnap koran keles, irany Bulgaria, a cel Burgas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése