2015. augusztus 27., csütörtök

Baltikum + Moszkva, 13. nap (aug. 26, szerda), 3557 km, Moszkva pihenonap 1

Az elozo naptol lemaradt, pedig emlitesre melto: amikor megerkeztunk a szallasra a parkoloban ult ket lany, valami cyder szeruseget ittak es beszelgettek. Beszeltek angolul is, a velunk folytatott beszelgetesbol egy reszlet:
- Where can we buy some beer? (Hol tudunk venni sort?)
Nevetve valaszoltak:
- Everywhere! This is Russia :) (Mindenhol! Ez Oroszorszag :) )

A reggelirol nem tudok mit irni, csak annyit, hogy ezen a szallason nincs. Ezert egy kozeli bolt meglatogatasaval indult a nap. A szallas amugy egesz jo, az ablak egy templomtoronyra nez.
10-re jott Marta, a moszkvai idegenvezetonk. Az rovid ido alatt vilagos lett szamunkra, hogy itt 2 nap nem sok mindenre eleg. Csak arra, hogy kicsit belekostoljunk a moszkvai letbe, rapillantsunk a legerdekesebb latvanyossagokra. Itt varosnegyedenkent lehet eltolteni minimum 2 napot.
A varos hatalmas. Nem hasonlithato egy olasz, szuk sikatorokkal teli varoshoz, itt nagy terek vannak, elkepesztoen nagy epuletek, szeles utak. Volt olyan a bevezeto reszen, ahol 2x7 sav volt. Ha jol szamoltam, mert szamolgatni nem nagyon volt lehetoseg, akkora volt a forgalom. De a belvaroson atvezeto fo ut is 2x5 savos.
Az is hihettlen, hogy mennyi draga auto van itt. Legujabb Mercedesek, BMW-k, Audik, Porche-k, hatalmas terepjarok, Range Rover-ek, Lexus-ok, sportautok, Maserati, Lamborghini, tobb draga auto van itt mint Szentpetervaron. Meg a rendorauto is E Mercedes. De jo nagy a kontraszt is, vannak az utcan koldulo idos emberek is. Allitolag Moszkva a vilagon a harmadik helyen van a milliomos lakosok szama alapjan. Es ahhoz kepest millios nagysagrendu a szegeny, de legalabbis a letminimumon elo emberek szama is.
Es nagyon fontos a kulcsin. Mi hogy nez ki, mekkora az auto, mekkora benne a motor. V8, V12, lampavaltasnal felgyorsitanak 100 fole, uvolt a motor, utana satu fek, mert megint piros a lampa. Mondjuk csak 150 Ft egy liter benzin :) A kulso fontossagara utal az is, hogy egy felmeres szerint a nok a fizetesuk 65%-at koltik ruhara, fodraszra, kozmetikusra, stb.
A varosnak hivatalosan 12 millio lakosa van, de a nem bejelentett lakosokkal egyutt olyan 15 milliora becsulik.

Az utunk rogton a Voros terre vezetett. Sajnos be van allvanyozva, mert a varos alapitasanak unnepere keszulnek. Azert igy is keszult rola par kep, kozepen a Lenin mauzoleummal. Majd megneztuk az itt talalhato Vaszilij Blazsennij székesegyházat. A templomnak 9 hagymakupolaja van es belul nem egy hatalmas ter van, hanem kis helysegek. Nagyon erdekes.
Megneztuk meg a GUM aruhazat, majd elsetaltunk a Megvalto Krisztus szekesegyhazhoz. A templomot Sztalin a 30-az ebekben felrobbanttatta. Furdo mukodott a helyen, majd a 90-es evekben az eredeti tervek alapjan ujra felepitettek. Gyonyoru szep, kivul, belul. Bent fotozni nem lehetett. Van egy altemploma is, aminek a teruletre megegyezik a fotemplomeval, csak sokkal alacsonyabb.
Moszkvaban kb. 200 templom van. Most is szo esett a szovjet idokrol, akkor csak egy mukodott kozuluk templomkent. A tobbi akkoriban leveltar, kollegium, ateista muzeum volt, de volt olyan is amibol koz wc-t csinaltak. Es volt amit felrobbantottak.

Hasznaltunk metrot is, sok meglepetes nincs, azok a kocsik jarnak, mint Budapesten a 3-as vonalon. Viszont 12 vonal van, 198 megalloval. Es a metron van ingyenes wifi :) Ami meg erdekes, hogy a mozgolepcson mindenki jobbra all. Szigoruan, a bal oldalon azok kozlekednek, akik kozben lepcsoznek is. Ha valaki ott all (lama turistak), azonnal jobbra parancsolja egy lepcsozo.

Lattuk Sztalin 7 lanyanak epuleteibol is majdnem mindet, ezek mai szemmel is munumentalisak.

Az ebed egy kicsi gruz etteremben volt. Szerzetes leves (ez egy zoldsegleves), husos hacsapuri es hazi szolos limonade. Elso osztalyu volt, de csak a masodik helyre eleg, meg mindig az uzbeg vacsora viszi a primet. Az etterem folott van egy kis delikat is ahol gruz kulonlegessegeket lehet venni. De jo kis hely volt ez! Megjegyzem Gruzia a szivem csucske!

Elsetaltunk a moszkvai vasutallomasra is. Femdetektoros kapun kellett atmenni es en besipoltam. Megalltam, raneztem az orre, aki elhuzta a szajat, vagott egy ertetlen pofat es intett, hogy menjek. Nem tudom igy mit er :) De a csomagok is rontgenezve vannak mint egy repteren.
Vissza kicsit a metrohoz: a metro bejaratanal is vannak femdetektoros kapuk, mukodnek is, de ott sem igazan foglalkoztak vele. Es egyes kozponti megallok nagyon szepek. Kb. olyan, mint ha az ember az Operaban lenne.

Setaltunk meg az utcakon, csodaltuk az epuleteket, atmentunk a Moszkva folyo egyik hidjan is. Megneztuk Gogol hazat, majd a nap vegen beszelgettunk meg kicsit egy kiulos helyen az egyik setalo utcaban. Itt egy darabig ugy nezett ki, hogy elered az eso, de vegul csak par csepp lett belole. Jol lejartuk a labunkat, el is faradtam a nap vegere.

Moszkva nagyon szep. De nekem Szentpetervar jobban tetszik. Eddig. Allitolag nagy versenges van a ket varos kozott, nem is kedvelik egymast kulonosebben a lakosok.
A nap 8 pontot kap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése