2015. augusztus 16., vasárnap

Baltikum + Moszkva, 2. nap (aug. 15, szombat), 1537 km, Vilnius

Korrekt svedasztalos reggeli volt a hotelben. A motorok a hotel melygarazsaban voltak, amiert motoronkent 60 zlotyt (4200 Ft kb.) kellett fizetni. Ez egy ejszaka parkolasert azert nem keves. De legalabb biztonsagban voltak.

A varosbol kifele menet az egyik piros lampanal ram koszontek egy lengyel autobol: "Jo napot kivanok!" (ekezet nelkuli volt a kiejtes). "Sziasztok!" ment vissza a valasz. A lengyelek tenyleg birjak a magyarokat, es nyugodtan elmondhatjuk, hogy ez forditva is igaz. Jo Lengyelorszagban lenni. A belarusz hatarnal (ahova nem terveztunk menni, legalabbis ma meg nem) egy srac a "a lengyel magyar ket jobarat" mondokaval fogadott. A hatarhoz ugy kerultunk, hogy a felvezeto motor gps-ebe beutottek Vilniust, es a leggyorsabb ut Feheroroszorszag egy sarkan keresztul vezetett. Hogy ezt elkeruljuk, kb. 50 km-t kellett menni eszakra. Kicsi, jo minosegu ut, zero forgalom. Sokszor fenyoerdon keresztul, kis baratsagos falvakon at ahol szines fahazak voltak. De jo hogy erre jottunk! Szeretek eltevedni, ez itt is nagyon megerte.
A ido hatrozottan jobb, a negysavos gyorsforgalmi ut kijelzoje szerint 27 fok volt, az aszfalt pedig 45 fokos. Ez utobbi adattal olyan nagyon nem tudtam mit kezdeni. Mindenesetre a jo tapadashoz a hofok meg igy is meg volt, az biztos.
Sok szakasz egyebkent nyil egyenes volt, a szepseg a tajban volt es abban, hogy az ut dombokon ment keresztul es emiatt igy hullamzott.

Atleptunk Litvaniaba. Egy ujabb orszag, ahol eddig nem jartam. Ilyenbol lesz meg negy ezen az uton. Itt is magyar rendszamosak az autok, mint Gruziaban :) 3 betu 3 szam. Csak nincs koztuk kotojel, de ugyan ugy van ket matrica.
Az elso benyomas az volt az orszagrol, hogy rendezett. De Lengyelorszag talan fejlettebbnek tunik. Nem tudom. Minden esetre a fix sebessegmerok itt is meg vannak (de a foto meg egy lengyel kamerarol keszult). Es rajottem egy dologra: vettem egy hetes roaming mobil netet, igy tudom hasznalni a waze-t (kozossegi navigacios program). Ami ugy van beallitva, hogy csak a figyelmezteteseket mondja be. Igy aztan a zenehallgatast idonkent felbeszakitotta egy lengyel no (a hatar utan meg egy litvan no) aki bemondta, hogy "bla bla bla mittudomenmi radar". Az eleje nem pont ez volt, de itt az utolso szo a lenyeg :)

Megalltunk pihenni kicsit egy parkoloban. Epp arrol beszeltunk, hogy jo lenne enni valamit, de inkabb ne huzzuk ezzel az idot, alig van hatra 100 km, majd Vilniusban. Aztan Nomadbiker Zoli megszolalt: te nezd mar, egy kebabos. A parkoloban semmi nem volt, csak ez a bode. Kicsi is volt meg lepattant, normalis ember ilyen helyen nem eszik. Meg jo, hogy mi nem vagyunk azok, feldobtuk az aznapi forgalmat. Finom volt, es kiados. Az ontet kapros, ez olyan erdekes volt. A kapor nem tartozik a kedvenceim koze, de azert nincs vele baj.

Megerkeztunk a szallasra. Zoli es Marci mar itt voltak, ok kulon jottek. 6 ora lehetett (kb., itt van +1 ora mar nem is tudom melyiket neztem), kiterovel egyutt is jo idoben voltunk. Idealis helyen van a szallas, a regi ovarosi falon levo kaputol kb. 100 m-re. Sajat udvara is van, ahova a motorok parkoltak.

Bementunk az ovarosba, ami mar elsore megfogott! Szep epuletek, terek, kiulos helyek, jo hangulat, fiatalok tobb helyen zenelnek, ez mar most tetszik! Holnap idegenvezetonk is lesz, egy helyi magyar.
Az is tetszett, hogy hosszu nadrag kellett, es igazabol egy pulcsi is elfert volna. Itt mar nincs olyan meleg. A motoros ruha meg hatareset, abban ma is kicsit meg melegem volt, foleg a varosokban.

Tok jo nap volt, 7 pont.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése