2015. augusztus 17., hétfő

Baltikum + Moszkva, 3. nap (aug. 16, vasarnap), 1537 km, Vilnius pihenonap

Ha a tegnapi reggelire azt irtam, hogy korrekt, akkor a mai uber korrekt! Muzli, felvagottak, rantotta (kapros, nagyon megy itt a kapor ugy tunik :) ), lazacos fott tojas, zoldsegek, gyumolcs, tobb fele kenyer, lekvarok, stb.

10-re jott Istvan, Karpataljai magyar aki 74 ota Villniusban el. A Bathory Istvan altal alapitott vilmiusi egyetemen vegzett. O vezetett vegig minket a varoson. Sokat meselt a helyi viszonyokrol, litvan-lengyel kapcsolatokrol, tortenelemrol, a szovjet idokrol, a Baltikum fuggetlenne valasarol. Megneztunk templomokat, nagyon sok van a varosban, 40 korul. A Szent Anna templomot pl. Napoleon magaval akarta vinni, allitolag annyira tetszett neki. A szovjet idokben pedig nem epp az erdeti funkcioik szerint mukodtek a templomok, volt amelyik keptar volt, de volt amelyik ateista muzeum.

Felmentunk a varba, szep kilatas van korbe a varosra. Az ovarosra es a modern reszre is. Vilnius nem olyan nagyon nagy varos, kb. 600e lakosa van.

Megneztuk az egyetem belso udvarat, a fo utcan lesetaltunk egeszen a parlament epuleteig. Szep a varos, es tisztasag van.

Kora delutan elmentunk ebedelni. Tipikus helyi etelt szerettunk volna kiprobalni. Gombakrem leves barna kenyercipoban. A masodik a tradicionalis zeppelin, azaz toltott krumpli. Nem egy bonyolult etel (azt persze nem allitom, hogy siman osszedobom en is egy ora alatt ha epp nincs jobb dolgom), de annal finomabb! Krumplibol keszult gombocban dralt hus, hozza tejfolos bacon-os martas. Finom es laktato. A leves es a zeppelin is nagyon rendben volt. Es ehhez meg egy sor. Mostanaban ugy lecsuszik egy-egy sor. Nem volt ez igy korabban, Berlin ezen sokat valtoztatott.

Keso delutan aztan aludtam kicsit, behoztam par ora elmaradast.

Meg egy kis beszelgetes a tobbiekkel, es vege is volt a napnak.

Jo nap volt! Es eddig nagyon jo a tura is! Az ido hibatlan, es szep helyeken jarunk. Vilniust pedig mindenkinek ajanlom! Extazist nalam nem valtott ki, de a nagyon ajanlott kategoriaban van.

Mara is marad a 7 pont.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése