2015. augusztus 18., kedd

Baltikum + Moszkva, 5. nap (aug. 18, kedd), 1933 km, Riga pihenonap

A reggeli itt is hibatlan, ez a nap is jol indult.

A motorokkal atalltunk az utca sarkan levo parkoloba. 5 euro egy jegy, egy helyre befert 4 motor. Egy jegyet vettunk az automatabol, ratettuk az egyik motorra. Epp ott volt egy ellenor, o mondta, hogy ez igy rendben van, egy helyet foglalunk.

Fel 11-re jott Valer, a rigai magyar nagykovetsegen konzul. O volt a mai idegenvezetonk. Korombeli srac, motorozik o is.
Rendesen felepitett utvonalon vitt minket, megneztunk sok-sok epuletet, parkokat, tereket. A szecesszios resz nekem nagyon tetszett, szepen felujitott homlokzatu epuletek sorakoztak egymas utan.
Mikozben setaltunk, sokat meselt az itteni eletrol, a lettekrol, a lett-orosz viszonyrol, szolgaltatasokrol, mindennapokrol. Meselt sok erdekesseget a diplomacia teruleterol, gazdasagrol, politikai viszonyokrol. De pl. azt is megtudtuk, hogy itt szurke Subaru Impreza-k a civil rendorautok. Van stilusuk el kell ismerni :)
Besetaltunk az ovarosba, majd le a folyohoz. Paran felmentunk egy templomtoronyba is, ahonnan gyonyoru volt a panorama.
Nagyon szep a varos! Az ovaros hangulatos, az epultek szepek, tisztasag van. Jo erzes itt lenni, tetszik! Olyan nyugodtsag van, az emberek sem rohannak, erezhetoen nyugodtabbak mint nalunk.

Delutan aztan kis piheno is volt, majd este ujra talalkoztunk Valerral es elmentunk vacsorazni. Ilyenkor este tele vannak a helyek, a harmadikon sikerult helyet talalnunk 10 fore. Itt is jot sikerult valasztani, kaposztas leves sertes hussal cipoban, majd hazi kolbasz kis krumplival es parolt kaposztaval. Kiulos helyen voltunk, ahol sotetedes utan mar hideg volt. Elindultunk vissza a szallasra.

Riga is szep varos, nekem Vilniusnal is jobban tetszik. A tura eddig egyre csak jobb es jobb! A hoseg eltunt, az utak minosege egyre jobb, a varosok egyre szebbek. Kanyarokbol mondjuk nincs egyre tobb, es hegyek sincsenek egy ideje, de ezt leszamitva a tura eddig allat jo! Tetszik nekem a Baltukum!

Ez a nap is 7 pontot kap. Mar majdnem 8, de csak majdnem :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése