2015. augusztus 20., csütörtök

Baltikum + Moszkva, 7. nap (aug. 20, csutortok), 2326 km, Tallinn pihenonap

A tallinni szallasunk is rendben van. Igazabol eddig minden rendben van. Az ido pazar, eddig egy csepp eso sem volt. Egy delelott volt felhos, azt leszamitva vegig sutott a nap. A homerseklet is idealis, neha kell egy plusz reteg. Az utak minosegere sem lehet panasz, es a forgalomra sem. Es mindharom balti fovaros nagyon szep. Ebbol a szempontbol is csak egyre jobb a tura, a harom kozul Tallinn mindent visz. Egyedul a kanyarok es a hegyek hianyoznak motoros szemmel.
A hatrokon csak atrobogunk, penzvaltassal sincs teendo. Mindez majd holnap utan megvaltozik. Es Oroszorszagban minden bizonnyal az utminoseg is, de legalabbis a kozlekedesi kultura biztos. Na de ne rohanjunk ennyire elore.

Ma 10-re jott Tivadar, a tallinni idegenvezetonk. A vilniusi Istvan unokaterstvere. O 73 ota el Tallinnban, orvos. Szinten Karpataljarol koltozott el.
Taxival mentunk be az ovarosba. A Taxi itt Takso. Valahol Taksi volt, ha jol emlekszem Torokorszagban.
Tivadar elmeselte milyen az elet Esztorszagban. Nagy itt a finn befolyas. Ahogy o fogalmazott, itt minden a finneke. Meselt a szovjet idokrol, Esztorszag fuggetlenne valasarol. Tallinn kicsit tobb mint 400e-es varos, a lakossag fele itt is beszeli az oroszt. De tobbfele volt szovjet, oroszt beszelo kisebbseg el itt, belaruszok, krimi tatarok, oroszok, ukranok, stb. Vallasilag az esztek luteranusok, de nem reformatusok. A lettek evangelikusok (illetve a nagy letszamu orosz lakossag miatt jelentos az ortodoxok aranya), mig a litvanok romai katolikusok.

Vegigjartuk az ovarost, a felso varostol kezdve az alsoig. Itt is megneztunk templomokat, felmentunk a varosfalra, setaltunk az ovarosi forgatagban, beultunk helyi sorozobe. Lenyugozoen szep a varos, a tortenelmi belvaros a vilagorokseg resze (mint ahogy Riga es Vilnius belvarosa is az). Szepek az epuletek, hangulatosak a terek az utcak. Es itt is tisztasag van, sehol egy szemet az utcakon. Tallinn-nal meg magasabbra kerult a lec.

Delutan elmentunk a kikotobe, megvettuk holnapra a jegyeket a kompra. 8-kor indul a komp, 33 euroert visz at egy szemelyt plusz egy motort Helsinkibe. A motorokat is megtankoltuk, ha nem muszaj Finnorszagban nem tankolunk.

Ez is egy jo nap volt. Eddig csak jo es meg jobb napok voltak :) A pontszama: 8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése