2023. november 8., szerda

Namíbia - 8. nap: Epupa Falls 2. nap

Borult a terv, Epupa-ban nem volt tervezve második nap. A terv szerint ma délelőtt meg kellett volna nézni egy himba falut és a vízesést és délután eljutni Opuwo-ba. De úgy döntöttünk itt maradunk, kezdünk kicsit fáradni. Jól esne egy kis feltöltődés, kényelmesen megcsinálni azt a két programot, kimosatni a ruhákat, csak úgy ücsörögni a folyó partján. Merthogy a kemping a folyó partján van, csak ebből este nem látszott semmi. Nem jó rohanni, azt már most érezzük, hogy túlterveztük a túrát. Ahogy igazán szeretnénk csinálni, arra kétszer ennyi idő kellene. De annyi szabadság a világon nincs...

Na de nézzük a napot:

Éjszaka egyáltalán nem volt hideg, érzésre olyan 20 fok lehetett. Nagyon más volt mint az előző reggel, akkor szerintem kb. csak 10 fok volt.

Jó reggelt, épp mászok elő a sátorból

Alig keltünk fel, ott volt az autónál Kapei. Őt kerestük tegnap este és a személyzet szólt neki, reggelre ott volt. Egy himba faluból származik, jól beszél angolul, ő kell nekünk. Meghívtuk reggelizni, már akkor is mesélt kicsit a himbákról, aztán elindultunk egy bolthoz. A himbákhoz úgy megyünk, hogy viszünk nekik lisztet, olajat, sót, cukrot, kávét. Jó érzéssel fizettük ki.

A bolt belül

Aztán elmentünk a faluhoz autóval, tízen pár km. Ez nem egy kirakat falu a turistáknak, a himbák ott élnek. Először Kapei bement és engedélyt kért a családfőtől, hogy bemehessünk, merthogy nem volt tervezett az érkezésünk. Bemehettünk és fotózhattunk is. Előtte megtanultuk az alapvető kifejezéseket, biztos nem jól írom le, de kb. így kell kiejteni őket:

  • moro moro - ez az üdvözlés
  • peri ví? - hogy vagy?
  • peri nauva - jól vagyok
  • oppu heppa - köszönöm
  • karenaua - elköszönés

Kapei sokat mesélt, néhány érdekesség: Mi egy állandó falut néztünk meg ahol a család él, de van ideiglenes falu is, ahova esős időszakban a család egy része elmegy és ott növényeket termesztenek. A himbáknál nincsenek hónapok, csak évszakok vannak. Nincsenek évszámok sem, az életkort csak becsülik. A családfőnek több felesége is lehet, de az sokba kerül (sok állatot kell érte adni). A gazdagoknak 2-3 felesége van, a "középrétegnek" 1-2, a szegényeknek nincs felesége. Nem fürdenek, a testüket okra porral dörzsölik be. A húst szárítva tárolják. A betegségeket gyógynövényekkel gyógyítják. A családból 1-3 gyerek jár iskolába, ők tudják tartani a kapcsolatot a hivatalos szervekkel (van személyi okmányuk is, de a születési idő csak becsülve van).

De beszéljenek a képek:

A kerítés a vadállatoktól védi a falut

Bal oldalon a családfő

Hozzánk az első kérdés az volt, hogy hány évesek vagyunk? 41 és 47. A következő pedig az, hogy hol vannak a feleségeink? Nincsenek feleségeink. Ennyi évesek vagyunk és nincsenek feleségeink? Nevettek, nem értették.

Készül az ebéd, háttérben az állatok zárt területe (az állatok ki voltak hajtva)



Tetszik a telefonod Bandi :)

Bent egészen hűvös volt

Megkóstoltuk amit esznek, kásaszerűség fűszeres szószba mártva, nagyon finom volt!

Aztán kirakták nekünk a kis kézzel készített portékájukat is, de nem voltak erőszakosak, sőt. Vettünk tőlük pár apróságot, nekünk szép emlék, nekik egy kis segítség.


Az üzlet megköttetett

A végén pedig odaadtuk a boltban vásárolt dolgokat és elköszöntünk. Nem fotóztam le, de a zsák lisztet az egyik nő a fején vitte. Olyan egyenes háttal, hogy csak néztem. Neki biztos nincs gerincsérve mint nekem aki irodában ül...

Sofőrszolgálatunk is volt, Kapei vezetett

Innen egy általános iskolába vezetett az utunk. Az egyik tanító megmutatta az osztályát, mesélt kicsit a viszonyokról. Mindenkit tanítanak, a kor nem számít. Annyira jól néztek ki a gyerekek, voltak akik törzsi öltözékben voltak, voltak akik "rendesen" fel voltak öltözve.

Az iskola



A végén énekeltek is nekünk, olyan hangerővel, hogy én libabőrös voltam. Eszméletlen jó élmény volt!

Itt Kapei-től ideiglenesen elbúcsúztunk, abban maradtunk, hogy visszajön 6-ra és megkeressük a himba lányt akivel Bandi mindenképpen szeretne találkozni. Őt is egy videóban látta, tényleg nagyon szép lány.

Kora délután csináltunk kaját a kempingben, nem mondom, hogy nincs hova fejlődni. A rizs kemény maradt, cserébe letapadt, a szósznak amit választottunk nem volt íze. De legalább a környezet szép volt 😊

És ilyen amikor megérkezik a kimosott ruha:

Kis pihenő után elmentünk megnézni a vízesést, tulajdonképpen emiatt jöttünk. Na jó, meg a himbák miatt és Kapei miatt. És igen, a lány miatt is akit Bandi keres. Szóval a vízesés, két helyszínről néztük meg, lentről a kemping mellől és egy domb tetejéről:





6-kor találkoztunk újra Kapei-val és elmentünk a lány falujába. Ő viszont nem volt ott, elment halat fogni. Leültünk kicsit a faluban lévők közé, nők és gyerekek voltak ott. És mi volt az első kérdés? Hol vannak a feleségeink... Keresnem kell egy feleséget... 😊


Volt itt egy 9-10 év körüli kislány, akire Kapei azt mondta, hogy házas. Hogy mi? Igen, házas, a nyakában lévő nyakláncon van két csont, ez ezt jelenti. Amikor majd felnő, akkor elviszik. Volt itt valaki a faluban 200 km-ről és az ő egyik felesége lesz. Érdekes, ő már foglalt.

Vártunk itt egy darabig, de a lány nem jött haza és kezdett lemenni a nap, elindultunk vissza a kempingbe. Egyébként őt kerestünk: 


Mint megtudtunk ő viszont még nem házas. Mondta is Bandi Kapei-nak, hogyha majd találkozik vele, akkor mondja meg neki, hogy már ő is foglalt. Én pedig megígértem Bandinak, hogyha majd törzsfőnök lesz, akkor néha meglátogatom 😊

Beültünk még a bárba, de Bandi a lány miatt vigasztalhatatlan volt...

Holnap tényleg elindulunk Opuwo-ba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése