2023. november 21., kedd

Namíbia - 21. nap: Fish River kanyon

A reggeli ismét pazar volt a Bahnhof Hotelban. Elbúcsúztunk a kedves személyzettől és elindultunk a Fish River kanyon felé.
 
Itt laktunk:


Ma én vezettem végig, egészen sokat vezettem már itt. Azért nem annyit mint Bandi, olyan 60-40 lehet az arány. És most jó részét aszfalton.
 
Az egyik érdekesség, hogy a rendőrök itt érted vannak. Ennek normális esetben máshol is így kellene lennie, de Európában inkább annyi a pozitívum, hogy nem csesztetnek. Persze ezt is értékelem, félreértés ne essék. Nem úgy mint mondjuk Azerbajdzsánban, ahol lépten-nyomon megállítanak és mindenféle mondvacsinált dolgokét megbüntetnek, persze az egész megy zsebbe. Az az egyik véglet. Európa van középen, ha normális vagy, nem csesztetnek. Ez pedig itt a másik véglet. Megállít a rendőr az ellenőrzőponton és megkérdezi, hogy minden rendben van-e, hogy érezzük magunkat az országban. Megcsinálja persze a kötelező részt is, felírja a rendszámot, ránéz a műszaki érvényességre (egy műanyag tábla a szélvédő mögött felragasztva). Mosolyog, majd jó utat kíván. A többi rendőr pedig integetve köszön. Kifejezetten pozitív az egész. Már már nem érted 😊
 
A másik amit ma megemlítenék az az, ahogy azt jelzik az előtted haladók, hogy előzhetsz/nem előzhetsz. Otthon jobbra index jelzi ha mehetsz (mintha az autó jobbra lekanyarodna, te előzhetsz balról), és balra index jelzi, hogy ne előzz (mintha ő balra bekanyarodna vagy előzésbe kezdene, azaz ne előzd meg). Na ez itt pont fordítva van. Mint ahogy minden fordítva van, a kormány sincs itt jó helyen és az útnak sem a megfelelő oldalán megyünk 😊 Előttem ment egy kamion, nem láttam tőle, hogy mehetek-e. Kicsit kihúztam jobbra a felezőre, ekkor láttam, hogy jönnek szemből, messze van, de inkább nem jó. Közben meg a kamion indexel balra. Azaz az út széle felé, minden fordítva van ugye. Nekem ez azt jelentette, hogy mehetek, újra kihúztam jobbra. Akkor már persze közelebb volt szemből az autó, nem előztem. Egyben nem értettem, hogy miért jelezte, hogy mehetek. Majd amikor az autó elmenet, a kamion elkezdett indexelni jobbra. Na ez jelentette azt, hogy mehetek. Nekem nem logikus, nem kezdek el előzni egy járművet ami előttem előzést kezd el jelezni. De ez itt így működik. Azt mutatja, amit te csinálj. Most már akkor ezt is tudjuk.

Az aszfaltos út után jó minőségű murvás út következett, ezen azért lehet haladni. A sebességhatár az aszfaltos úton (2x1 sáv, itt nincs autópálya) 120 km/h. Murván 100, néha ki van írva, hogy csúszós, ezért ott csak 80. Városban 60.
 


Még 19 km, erre a szakaszra írták, hogy ide kell a 4x4. De nem kellett, inkább köves volt mint homokos, simán bementünk hátsókerék hajtással. Bandi mondta is, hogy toljam, olyan nem lehet, hogy akár csak egy percet is késünk erről a heroin drága szállásról 😂 14:00-től lehet átvenni a szobát, azaz 14:00-re ott kell lennünk, ez volt az utasítás.


A következő kép érdekes, a széles "út" szélén lévő gumi mögött vannak továbbiak, egészen hosszan. Mert ez az "út" valójában a logde-hoz tartozó leszállópálya kisgépeknek. Irányítótorony azért nincs hozzá.


És akkor megérkeztünk a lodge-hoz. 14:07-kor. Késtünk 😂
 
Az érzés kettős. Nagyon szerettem volna egy puccos szállást az út során és ezt most behúztuk. Pazar az egész, tényleg teljes puccparádé. Kezdődik ugye azzal, hogy saját leszállópályája van. Ahogy belépsz a főépületen a személyzet egy tagja üdvözöl, bemutatkozik és egy tálcáról csipesszel ad egy hűsítő illatos kendőt. Majd kivezet a teraszra, brutális látvány, előtted a kanyon, hozzá egy pohár hideg ice tea. Majd elmegyünk a recepcióra, magnószalagról elmondja a tudnivalókat ki kell tölteni halom adatot. Közben a bárban olyan emberek isszák a méregdrága borokat és pezsgőket akikhez képest mi mélyszegénységben élünk. Kivétel nélkül minden vendég európai. A parkolóban terepjárók állnak felmatricázva, hogy melyik évben hogyan járták körbe Afrikát vagy épp világtérkép, hogy mikor hol jártak. Félreértés ne essék, nagyon állat a hely (ennyi pénzért mondjuk legyen is az), a kanyon látványa sokkoló. Főleg, hogy ezt a saját teraszodról élvezheted. De ez nem a mi világunk, itt nincs családias hangulat személyes sztorikkal. Sok pénzért nagyon steril.

Helló világ

Itt állnak a kanyon peremén sorban egymás mellett a házak:


Saját terasszal a kanyon felé:


Ezen az ágyon romantikus lesz ez este, szerintem egy csak 140-es...


Ittunk kávét, ettünk sütit, benne van az árban, ahogy a vacsora és a reggeli is. Mondjuk itt nem is opció, hogy nem a lodge-ban eszel-iszol valamit, mert itt 150 km-es körben semmi nincs. Ez azért tetszik.


Autó a parkolóban:


Azért a teraszunkon jól el tudtuk tölteni az időt.


Van persze medence is:


Majd jött a vacsora, megjelent a személyzet egy tagja, bemutatkozott és elmondta, hogy ma este ő lesz a pincérünk. Elmondta a menüt, megkérdezte mit szeretnénk inni. Egy igen rendes fine dining élményben volt részünk, előétellel, főétellel, desszerttel.

Visszatértünk a házunkba, eltesszük magunkat holnapra. Elég nagy a szél, remélem tudunk majd jól aludni, süvít az egész ház. Röhögtünk is rajta, hogy ennyi pénzért megoldhatták volna, hogy ne süvítsen, mégis miféle luxus ez? 😂

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése